
De Beste Daglichtlamp: Wordt energieker door licht
Je hebt hem misschien wel eens op iemands keukentafel zien staan. De daglichtlamp wordt namelijk steeds meer gebruikt.
De lichtintensiteit beloofd te helpen tegen slaapproblemen, winterdepressie en meer.
Maar hoe weet je wat de beste daglichtlamp is, en welke je beter in het schap kan laten staan?
In deze blog leggen wij alle voordelen van een daglichtlamp uit, en vertellen we waar je op moet letten als je een daglichtlamp aan wilt schaffen.
Wat is een daglichtlamp?
Een daglichtlamp is een speciale lamp die natuurlijk daglicht nabootst. Zo’n lamp wordt in de meeste gevallen gebruikt door mensen die klachten hebben door een tekort aan zonlicht in het najaar, of door mensen met slaapproblemen.
De beste daglichtlamp gevonden
De beste daglichtlamp is de Beurer TL30. Zeer goed beoordeeld door de meeste techbedrijven.
De voordelen van deze goede daglichtlamp zijn:
- Het doel van het licht is om je energieker te laten voelen en je humeur te verbeteren.
- Dankzij het compacte ontwerp kan hij horizontaal of verticaal geplaatst worden.
- Je kunt hem ook op je bureau plaatsen om hem gemakkelijk op te bergen.
Wat voor effect heeft een daglichtlamp?
Behandelen van een winterdepressie
Sommige mensen krijgen tijdens de donkere, koude dagen van het jaar last van een winterdepressie. Sombere stemming, slechter slapen en weinig energie horen tot een paar van de symptomen. Lichttherapie blijkt positieve effecten te hebben op stemming, energie en slaap bij mensen met een winterdepressie na ongeveer 5-10 dagen. Mocht je last hebben, of het vermoeden hebben van een winterdepressie: zoek dan altijd professionele hulp van een deskundige, deze zou je als onderdeel van de behandeling ook lichttherapie voor kunnen schrijven.
Het kan helpen bij slaapproblemen
Heb jij ’s ochtends veel moeite om uit bed te komen, of ’s avonds om in slaap te komen? Misschien heb je wel last van allebei. In dit geval zou een daglichtlamp heel goed kunnen helpen! Bij slaapproblemen helpt de lamp om je lichaam het signaal te geven dat het dag is. Vooral in de winter is dit belangrijk, omdat het dan langer duurt voordat het licht wordt.
Betere stemming
Van beter slapen krijg je natuurlijk sowieso een betere stemming, en door het licht in de daglichtlamp maken je hersenen ook serotonine aan, waardoor je je gelukkiger voelt. Dit kan (vooral in de winter) je leven een stuk aangenamer maken.
Meer energie
Als je de daglichtlamp op een goede manier gebruikt dan zal je door alle effecten die hiervoor zijn genoemd ook meer energie krijgen. Een goede nachtrust draagt hier voor een groot deel aan bij, maar ook een vrolijke stemming kan ervoor zorgen dat je tijdens de donkere dagen ook stukken energieker bent. Extra tip: voor sommige mensen helpt het ook om vitamine D bij te slikken tijdens het najaar. Overleg eerst met je huisarts of dit in jouw geval ook verstandig of nodig is om te doen.
Voorkomen van een jetlag
Wist je dat je daglichtlamp zelfs in zomer nuttig kan zijn? Je kunt deze namelijk zelfs gebruiken om de nadelige effecten van je jetlag tegen te gaan, zodat jouw slaapritme sneller weer terug naar normaal is.
Wat houdt lichttherapie precies in?
Lichttherapie wordt vooral gebruik als aanvulling op behandelingen voor depressie en winterdepressie. Er zijn ook ervaringen van patiënten dat lichttherapie ook om klachten van premenstruele stemmingsstoornis (PMSS), stemmingsklachten tijdens de zwangerschap, depressie rond de overgang en slaapproblemen wat tegen te gaan.
Hoe werkt lichttherapie?
Tijdens lichttherapie word je blootgesteld aan wit licht met een intensiteit van 10.000 lux (daarover straks meer):
- Je komt vijf tot tien opeenvolgende werkdagen, en de behandeling duurt 30 minuten per dag
- Je zit aan een tafel op 50-60 cm afstand van de lamp, ondertussen doe je iets anders; zoals lezen of luisteren naar muziek
- Je hoofd is in de richting van het licht, zodat dit in je ogen valt
- Liefst is deze behandeling in de ochtend; dat ondersteunt een goed herstel van het dag- en nachtritme; lichttherapie ‘s avonds kan het risico op slaapstoornissen vergroten
Krijg je ook Vitamine D van een daglichtlamp?
Je lichaam maakt vitamine D aan door middel van UVB-straling van de zon, en die straling komt niet van een daglichtlamp. Er zijn wel zonnebanken die UVB-straling uitzenden, alleen is dat weer niet goed voor je huid. Met een sessie onder de zonnebank wordt je huid aan net zo veel UV-straling blootgesteld als een dag strand, bovendien is uit onderzoek gebleken dat mensen die onder de zonnebank gaan meer kans hebben op huidkanker. Een betere oplossing is om tijdens de donkere dagen vitamine D bij te nemen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam op een veilige manier voldoende vitamine D binnenkrijgt.
Hoe gebruik je een daglichtlamp?
Plaats de lamp op ongeveer een armlengte (50cm) afstand, schuin voor je zodat het licht in je ogen valt, maar er niet rechtstreeks in schijnt. Je hoeft niet direct in het licht te kijken, maar af en toe kan geen kwaad. Contactlenzen of bril mag je gewoon blijven dragen. Tijdens gebruik kun je iets anders doen zoals bijvoorbeeld ontbijten, lezen of bijkletsen met je partner of kids. Het advies is om elke ochtend ongeveer 15 – 30 minuten voor de daglichtlamp te zitten voor het beste resultaat. Mocht je hier je twijfels over hebben, vraag dan bij je behandeling of huisarts wat het best past in jouw geval.
Waar moet een daglichtlamp aan voldoen?
Geen UV licht
Te veel UV-licht kan gevaarlijk zijn. Het kan er voor zorgen dat je huidkanker krijgt en is ook niet goed voor je ogen. Als je van plan bent om je daglichtlamp dagelijks te gebruiken, is het van groot belang dat het UV-licht uitgefilterd wordt. Als je een lamp gebruikt die wel UV-licht uitstraalt, kan het gebruik van een daglichtlamp juist nadelig uitpakken voor je gezondheid.
Sterkte
De intensiteit van een daglichtlamp moet in ieder geval 10.000 lux zijn. Een lux is het licht van een kaars. Echt daglicht van de zon kan wel 150.000 lux zijn, dus de intensiteit van een daglichtlamp valt eigenlijk nog best wel mee. Als je een lamp hebt die minder sterk is, zul je er ook langer achter moeten zitten. Een te sterke lamp, bijvoorbeeld van 20.000 lux, is vaak erg fel en het is ook niet zeker of er bijwerkingen zijn. Kies daarom altijd voor een lamp van 10.000 lux.
Het juiste licht
Over het algemeen wordt een witte daglichtlamp aangeraden. Deze straalt een geheel spectrum van licht uit. Dat is meer dan bijvoorbeeld het gele lampje dat je waarschijnlijk aan je plafond of in je woonkamer hebt hangen. Kies daarom altijd voor een specifieke daglichtlamp. In de ochtend (als het donker is) veel lichten aan doen, helpt trouwens niet.
Bronnen:
Gezondheidsgids Consumentenbond
https://www.psyq.nl/depressie/behandelingen/lichttherapie-bij-depressie
https://shopvoorgezondheid.nl/blogs/licht/wat-is-een-daglichtlamp
https://mentaalbeter.nl/faq/hoe-werkt-de-daglichtlamp-bij-winterdepressie/