Het beste matras van 2022

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Het beste matras is voor iedereen anders, mensen zijn nu eenmaal niet hetzelfde gebouwd, hebben niet dezelfde wensen en hebben niet altijd hetzelfde te besteden. Bij de Consumentenbond komt al enkele jaren het Emma matras als beste matras uit de test. Daarnaast wordt het matras van de Lidl als beste koop weggezet. Een goed matras hoeft volgens de Consumentenbond dus niet duur te zijn. Toch komt er vanuit diverse hoeken best wat kritiek op deze resultaten. Zo is het matras van de Lidl slechts in één hardheid beschikbaar en wordt er niet gekeken naar de gebruikte materialen.

In de online zoektocht naar jouw perfecte matras is het belangrijk te weten naar welke maat matras je zoekt. Een goede richtlijn is om 20 cm bij je eigen lengte op te tellen en dit als minimum aan te houden. Ook voor de breedte van het matras kun je rekening houden met je postuur, maar speelt ook persoonlijke voorkeur een rol.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een matras?

Om uit alle matrassen de beste keuze te maken zijn er een aantal zaken van belang, we sommen ze hieronder even kort op:

  • Materiaal: Het materiaal waarvan je matras is gemaakt bepaald voor een groot gedeelte het comfort. Dit staat overigens los van de kwaliteit van het matras. Mensen die bijvoorbeeld veel transpireren kunnen baat hebben bij een koudschuim matras. Dit matras is verkoelend, terwijl een latex matras juist best warm is.
  • Maten: We legden het hierboven al uit, maar tel voor de lengtemaat 20 cm bovenop je eigen lengte. Voor de breedte houdt je rekening met je schouderbreedte, maar dit is vaak een persoonlijke voorkeur.
  • 1-of 2-persoons: We gaven het al eerder aan: het beste matras is voor iedereen anders. Het kan dus zijn dat het matras van jouw keuze niet het beste matras is voor je partner. Verschillen jij en je partner bijvoorbeeld veel in gewicht, dan kan het handig zijn te kiezen voor twee 1-persoons matrassen en deze te voorzien van een comfortabele topper.

Is een goed matras belangrijk?

Een goed matras is enorm belangrijk, je ligt er immers zo’n 8 uur per dag op. Het kiezen voor een kwalitatief matras kan een enorme impact op je kwaliteit van slapen hebben. Hierdoor wordt je ’s morgens energieker en beter uitgerust wakker.

Wanneer moet je een matras vervangen?

Door matrassenproducenten wordt vaak een levensduur van 5 tot 10 jaar aangegeven. Ondanks dat dit niet voor ieder matras geldt is dit een goede maatstaf om aan te houden. Het belangrijkste is dat het matras nog hygiënisch is en zijn steun behoudt, er zijn dus wel wat uitzonderingen. Zo is het verstandig een doorgezakt matras van 4 jaar oud al gewoon te vervangen.

Waarom moet je je matras omdraaien?

Om de levensduur van je matras te verlengen is het niet alleen belangrijk je matras eens in de zoveel tijd om te draaien, maar ook om deze regelmatig te keren:

  • Matras omdraaien: Draai je matras zo’n 4 keer per jaar in de lengte. Dat wil zeggen dat het voeteneinde bij het hoofdeinde komt te liggen. Op die manier wordt je gewicht beter verdeeld en kuilvorming voorkomen.
  • Matras keren: Keer tevens iedere seizoen het matras een keer om. Zo komt de bovenkant aan de onderkant te liggen en zorg je ervoor dat je matras extra lucht en veerkrachtig blijft.

Let wel op dat niet ieder matras gekeerd en/of gedraaid mag worden, een traagschuim matras kun je bijvoorbeeld niet keren. Check daarom altijd vooraf de productinformatie.

Is het wel verstandig een matras online te kopen?

Veel mensen vragen zich af of het wel verstandig is een matras online te kopen, je gaat er immers niet even op liggen voordat je hem aanschaft. Toch zijn de paar minuten in de winkel liggen geen garantie dat je het beste matras naar jouw wensen aanschaft, het duurt namelijk enkele weken voordat de effecten van het nieuwe matras echt merkbaar zijn. Het echte testwerk begint dus eigenlijk pas in de slaapkamer.

Gelukkig zijn er heel veel aanbieders die een uitprobeerperiode hanteren. Bevalt het matras niet, dan kun je deze vaak gratis weer op laten halen. Zo kun je op het Emma matras bijvoorbeeld maar liefst 100 dagen proefslapen. Daarnaast is het aanschaffen van een matras online vaak veel goedkoper dan in de winkel, zo weet je ook slim wat te besparen.

Bronnen:
https://www.sleepfoundation.org/mattress-information/when-should-you-replace-your-mattress
https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/flipping-mattress

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Verslapend
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken