7 Tips om beter te slapen

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Slapen is erg belangrijk voor je algemene gezondheid, een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je uitgerust, energiek en alert voelt. Wij geven jouw de tips om beter te slapen.

Slaap je slecht, dan kun je hier een slecht humeur van krijgen of je behoorlijk futloos voelen. Herken je je hierin? Met onze zeven tips om beter te slapen zal jij binnenkort slapen als een roos!

Tip 1: Zorg voor een fijne slaapplek

Veel mensen staan er niet bij stil, maar je slaapkamer is heel belangrijk voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel en donker is. Zet de verwarming dus uit in je slaapkamer en zorg voor goed verduisterende gordijnen.

Ook is het handig om te onthouden dat je bed bedoeld is om in te slapen, en niet om te Netflixen, eten of te studeren. Als je buiten het slapen namelijk overdag of ’s avonds veel tijd doorbrengt in je bed, leer je je hersenen aan dat je in je bed andere dingen moet doen dan slapen. En dat werkt niet zo lekker als je probeert om in slaap te vallen.

Tip 2: Log een uur voordat je gaat slapen uit

We zijn tegenwoordig allemaal constant online, maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet goed is voor je slaapritme? Wil je beter slapen, dan is het heel belangrijk om deze tip op te volgen: probeer ’s avonds een uur voordat je gaat slapen al je apparaten uit te zetten.

Dit kan in het begin erg lastig zijn. Als je merkt dat je wel erg veel moeite hebt om niet op je mobiel te kijken ’s avonds, is het een goede tip om in te stellen dat je ’s avonds geen notificaties meer doorkrijgt na een bepaald tijdstip. Netflixen voordat je gaat slapen is ook niet goed voor je slaapritme, dus probeer ook niet meer tv te kijken voordat je gaat slapen.

Wat kun je wel doen vlak voor het slapen gaan? Lezen, luisteren naar een podcast, creatieve dingetjes, de afwas of wat yoga oefeningen. Zo lang het maar niet op een scherm.

Tip 3: Minder cafeïne zorgt voor beter slapen

Wist je dat de cafeïne van één kop koffie 12 uur lang effect heeft op je lichaam? Dat is veel langer dan de meeste mensen denken, en misschien zie je nu ook gelijk waarom je ’s avonds regelmatig klaarwakker in bed ligt.

Probeer daarom na de ochtend je kop koffie te laten staan, en dit in de middag te vervangen door bijvoorbeeld thee of decafe. 

Tip 4: Eet VLAK voordat je gaat slapen niet te zwaar

Eten verteren is een behoorlijke klus voor je lichaam, en als je vlak voor het slapen een zware maaltijd eet blijft je lichaam hier actief door. Krijg je trek vlak voor het slapen? Kies dan voor iets kleins dat licht te verteren is, met een rommelende maag van de honger in bed liggen is namelijk ook niet bepaald lekker om mee in slaap te vallen.

Tip 5: Bouw een vast slaapritme op

Door een vast slaapritme op te bouwen leer je je lichaam om op vaste tijden naar bed te gaan en ook weer op te staan. Dit kan in het begin erg lastig zijn en je voelt je dan misschien ook moe, maar als je dit volhoudt kom je na een tijdje in een vast ritme en zul je stukken beter slapen.

Is het erg lastig om in slaap te vallen? Probeer dan deze extra tip: lees een boek of luister even naar wat rustige muziek, doe dit liefst in een andere kamer.

Tip 6: Zorg dat je genoeg beweegt

Bewegen is sowieso erg goed voor je, dus deze tip helpt voor je gezondheid in het algemeen. Het advies is om elke dag minstens 30 minuten matig intensief te bewegen, door bijvoorbeeld te fietsen of te wandelen.

’s Avonds een wandelingetje maken kan ook heel ontspannend werken. Wel is het verstandig om niet intensief te sporten vlak voordat je gaat slapen, hier wordt je lichaam juist weer klaarwakker van.

Tip 7: Pieker je veel? Probeer dit eens

Veel mensen hebben moeite om in slaap te komen omdat ze erg veel nadenken wanneer ze in bed liggen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je hoofd wat rustiger te maken. Yoga- of mindfulness oefeningen kunnen je helpen om je gedachten van je af te zetten, ook kunnen ademhalingsoefeningen ook helpen: probeer bijvoorbeeld eens ademtechnieken.

Blijf je maar piekeren? Probeer dan een dagboek bij te houden, gebruik deze om voor het slapen gaan alles van je af te schrijven.

Zeven tips om beter te slapen. Wat heeft voor jou goed gewerkt? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Verslapend
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken