Verzwaringsdeken: waarom werkt het zo goed?

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Veel mensen slapen beter doordat ze gebruik zijn gaan maken van een verzwaringsdeken. Een verzwaarde deken helpt het lichaam om minder stress te ervaren en dieper te slapen. Wij hebben onderzocht waarom en welke zwaartedekens van goede kwaliteit zijn.

De 10 beste verzwaringsdekens in een overzicht

We hebben onderzoek gedaan naar alle zware dekens. Niet alleen de kwaliteit, maar juist ook waarom de verzwaringsdekens zo goed werken.

Voordat we onze onderzoekgegevens zullen toelichten, willen we graag direct onze top 10 van beste verzwaringsdekens geven. Van alle onderstaande producten is een review gemaak.

 

 

Steeds vaker zie of hoor je het voorbij komen, de verzwaringsdeken, maar wat is dat nou eigenlijk? Het woord verzwaringsdeken zegt het eigenlijk al: het is een verzwaarde deken. Als je een vierseizoenen dekbed hebt dan voel je duidelijk het verschil tussen het zomer- en winterdekbed. En stiekem vinden we het allemaal weer heerlijk om onder dat dikke dekbed te kruipen in de wintermaanden! Met een verzwaringsdeken heb je altijd dit fijne gevoel van die lichte druk op je. Dit rustgevende gevoel zorgt ervoor dat er minder cortisol wordt aangemaakt, het stofje wat voor stress zorgt. Dus door het slapen onder deze deken voel je je veiliger, blijer en raak je niet gestrest!

Doordat een verzwaringsdeken zwaarder is, is het wat lastiger om te bewegen dus slaap je automatisch een stuk rustiger. De deken heeft ook een ontspannend effect op je gewrichten en spieren en het zorgt ervoor dat je geestelijk en fysiek tot rust komt. Als je last hebt van depressie, stress of slaapproblemen is deze deken erg geschikt en wordt het zelfs aangeraden. En zeg nou eerlijk, iedereen wil toch fris wakker worden in de ochtend na een nacht goed slapen?

Het maakt niet uit of je een rug- of zijslaper bent, de verzwaringsdeken is in principe geschikt voor iedereen. En waar de deken ook nog eens aan meehelpt voor het beter slapen, je kunt hem gewoon wassen. Hij kan dus net zo fris ruiken als de rest van je beddengoed. Let er alleen wel op dat voordat je hem in de was doet je wel nog de wasvoorschriften even leest en niet geheel onbelangrijk, of je wasmachine het gewicht van de deken aan kan.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken kan je alle 4 seizoenen gebruiken. Je kunt hem op je gewone dekbed leggen of gebruiken in plaats van, wat je zelf prettiger vindt. Voor het effect maakt dit namelijk geen verschil want het gewicht van de verzwaringsdeken drukt door het andere dekbed heen. In de winter kan het een beetje koud aanvoelen omdat de vulling van de deken geen warmte vasthoudt. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om hem bovenop het eigen dekbed te leggen. En heb je na de nacht slapen nog geen genoeg van je verzwaringsdeken? Neem hem dan gewoon mee op de bank! Want ook buiten het bed kan deze deken gebruikt worden om onder te zitten. Twijfel je of het wat voor jou is? In de meeste gevallen kan je hem eerst uitproberen of na het kopen terugsturen als je toch niet tevreden bent.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Het berekenen van het juiste gewicht is erg gemakkelijk: 10% van je eigen lichaamsgewicht. Op basis daarvan kies je dus het gewenste gewicht. Zit je net tussen 2 gewichtscategorieën in? Dan is het beter om voor de zwaardere optie te kiezen, tenzij je last hebt van nek- of rugklachten. Dan kan je beter eerst overleggen met de huisarts en gaan voor de lichtere variant.  

Mag een kind een verzwaringsdeken gebruiken?

Ook kinderen kunnen profiteren van de voordelen van een verzwaringsdeken. De deken werd in eerste instantie juist vaak gebruikt voor kinderen. Hij werkt namelijk erg goed voor kinderen met autisme of ADHD bijvoorbeeld omdat ze er rustiger van worden. De verzwaarde dekens voor kinderen zijn tussen de 2 en 6 kg en zijn veilig te gebruiken om elke nacht onder te slapen, echter moet het kind wel ouder zijn dan 2 jaar. Het is natuurlijk een zwaardere deken en kinderen onder de 2 jaar kunnen moeite hebben om de deken te verplaatsen.

Ook voor kinderen geldt dat de deken even zwaar moet zijn als 10% van het lichaamsgewicht. Kies niet voor veel zwaarder en zorg ervoor dat de nek en het hoofd boven de deken blijven. Kinderen zijn overdag vaak druk, krijgen veel prikkels en houden zichzelf en de ouders vaak wakker ’s nachts. Zorg er daarom met deze deken voor dat iedereen in huis weer lekker door kan slapen in de nacht!

Wanneer moet je geen verzwaringsdeken gebruiken?

Er zijn een aantal gevallen waarin het beter is om geen verzwaringsdeken te gebruiken of om eerst even te overleggen met een arts. Het gaat hier om mensen met problemen aan de luchtwegen zoals astma, longziektes, slaapapneu of mensen die snurken. De deken kan er dan namelijk voor zorgen dat zij niet genoeg lucht krijgen. Ook mensen die problemen hebben met de bloedsomloop of hart- en vaatziekten wordt aangeraden om eerst de arts te raadplegen voordat je gebruik gaat maken van een verzwaarde deken. Je wilt natuurlijk niet dat de deken je problemen verergerd. In alle andere gevallen, probeer zeker de verzwaarde deken eens uit!

Wordt een verzwaringsdeken vergoed door de verzekering?

De verzwaringsdeken wordt helaas niet vergoed door de verzekering. Waarom niet? Het wordt gezien als een alternatief geneesmiddel en niet als een officieel geneesmiddel. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden om de deken aan te schaffen! Dat het niet vergoed wordt door de zorgverzekering weegt niet op tegen de vele voordelen die de deken biedt. Want een goede nachtrust, daar kan je geen prijskaartje aan hangen. Daar heb je toch alles voor over?  

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Verslapend
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken